Psykoterapiaan hakeutuminen
Psykoterapian tavoitteita voivat olla esimerkiksi traumaattisen tilanteen aiheuttamien stressioireiden vähentäminen, psyykkisestä sairaudesta kuntoutuminen sekä oireiden lievittäminen ja arjen hallinnan sekä elämänlaadun parantaminen.
Psykoterapia-asiakkuus alkaa tutustumiskäynnillä. Tutustumiskäyntejä on mahdollista sopia tarpeen mukaan 1-3 kertaa, joiden aikana arvioidaan yhdessä mahdollisuutta aloittaa psykoterapia. Joskus psykoterapiaa tukemaan kannattaa liittää psykiatrin tapaaminen lääketieteellisen arvioinnin tekemiseksi ja hoidon suunnittelemiseksi.
On tilanteita, joissa vaikkapa viisi tai kymmenen psykoterapiakäyntiä todetaan riittäväksi. Usein asiakkaan toiveena on kuitenkin jo alusta saakka päästä työstämään psyykkistä kokemusmaailmaansa pidempikestoisesti. Pitkäkestoisenkin terapian voi maksaa itse, mutta kustannuksiin on myös mahdollista hakea tietyin edellytyksin tukea joko KELA:sta tai vakuutusyhtiöiltä.
KELA tukee psykoterapiakuntoutusta silloin, kun tavoitteena on henkilön työ- tai opiskelukyvyn ylläpitäminen tai parantaminen. Kela edellyttää, että henkilöllä on kuntoutuspsykoterapiaa hakiessaan takanaan jo vähintään kolmen kuukauden pituinen hoitojakso. Hoitojakso katsotaan alkavaksi siitä ajankohdasta, jolloin psykiatrian erikoislääkäri on tehnyt arvion hoidon ja kuntoutuksen perusteiksi. Tämä kolmen kuukauden hoitojakso voidaan toteuttaa yhtä hyvin julkisissa kuin yksityisissäkin palveluissa. Kelan tukemaa kuntoutuspsykoterapiaa haettaessa tarvitaan psykiatrin B-lausunto, jossa psykoterapiaa suositellaan.